Door onderdompeling in een realistische, dynamische en interactieve praktijkomgeving, ondersteund door uitgebreide pedagogische begeleiding, wordt een groter leereffect bereikt.

Binnen het virtueel bedrijf staan volgende thema's centraal: bedrijfsrealiteit, nationale samenwerking, internationale samenwerking, bedrijfsprocessen en ondernemerschap.

COFEP bedrijfsrealiteit

BEDRIJFSREALITEIT

Belgische les- en opleidingslokalen worden dankzij COFEP heuse werkplekken! Een virtueel bedrijf is immers een bedrijf dat wordt opgezet en gerund binnen een opleidingsinstelling, waar je met realistische documenten en procedures werkt. Alleen leveren de virtuele bedrijven geen échte producten en betalen ze niet met écht geld. Een trainee krijgt er wel de kans om, onder begeleiding en binnen een veilige oefenomgeving, de competenties en attitudes te ontwikkelen die hij/zij in het échte werkleven nodig heeft.

Trainees kunnen via het virtueel bedrijf van COFEP dan ook waardevolle praktijkervaring opdoen. Door een virtueel bedrijf te starten en te runnen binnen een gesimuleerde economie, krijgen ze uitgebreid de kans om relevante professionele ervaring op te doen, technische skills en soft skills te verwerven én functies en afdelingen te verkennen die aansluiten bij hun interesses, talenten en ambities.

COFEP BELFAIR

NATIONALE SAMENWERKING

Binnen het Belgische netwerk werken virtuele bedrijven samen door aan- en verkopen te realiseren of door diensten te verlenen. Hierbij gebruiken zij de COFEP banksoftware, communicatietools (telefoon, mail, videoconferentietools), marketingstools (webshop, website, sociale media) en bij voorkeur gespecialiseerde software. Elk virtueel bedrijf bepaalt zijn eigen communicatie- en marketingstrategie. Zo bepalen ze zelf welke promoties ze op poten zetten en aan welke online en offline evenementen ze deelnemen om klanten te werven.

Gemiddeld werken er binnen 1 Belgisch virtueel bedrijf 11 trainees, en zijn er dus 11 personeelsleden tegelijkertijd actief, in verschillende functies of rollen. Het virtueel bedrijf biedt een uitstekend praktisch kader om, naast communicatie en marketing, ook samen te werken aan: presentaties, vergaderingen, onderhandelingen, beursvoorbereidingen, planning, klachten en conflictoplossing.

COFEP BELFAIR

INTERNATIONALE TRANSACTIES

COFEP promoot, naast nationale contacten, ook intensief het handel drijven met virtuele bedrijven in het buitenland. Wereldwijd bestaan er, binnen het internationale netwerk van PEN Worldwide, zo'n 7500 "practice enterprises", verspreid over meer dan 40 landen. Zo kunnen trainees ook in vreemde talen communiceren en interculturele verschillen al doende ontdekken. Deelnemen aan buitenlandse beurzen als standhouder of bezoeker, maar ook vertegenwoordigd worden op buitenlandse beurzen door een nationaal team behoren tot de mogelijkheden.

We lanceren elk jaar verschillende initiatieven om nieuwe virtuele handelspartners in andere landen te ontdekken, vreemde talen te gebruiken in een professionele context en internationale samenwerking te bevorderen.

COFEP bedriijfsprocessen

BEDRIJFSPROCESSEN

COFEP verwacht van de Belgische virtuele bedrijven dat zij software gebruiken ter ondersteuning van hun bedrijfsprocessen. Een grote meerderheid gebruikt ERP. ERP maakt komaf met verschillende systemen pér afdeling, en op die manier dus ook met dubbele invoer van gegevens. Een ERP-systeem leidt tot efficiëntere processen, betere planning en afstemming, een beter inzicht en kan zelfs leiden tot virtuele kostenreductie.

ERP is een hulpmiddel voor een beter informatiemanagement en zal ervoor zorgen dat de interne en externe stroom van bedrijfsinformatie optimaal verloopt binnen en door alle processen. Met behulp van ERP worden álle bedrijfsprocessen (aankoop, verkoop, voorraad, boekhouding, logistiek) zodanig met elkaar verbonden, dat alle informatie door het hele bedrijf - en dus door alle werknemers - bruikbaar en raadpleegbaar is. COFEP biedt dan ook zelf ERP-opleidingen voor trainers aan.

COFEP ondernemerschap

ONDERNEMERSCHAP

Benieuwd of er effectief een ondernemer in je trainee schuilt? Dat kan je via het virtueel bedrijf perfect ontdekken! De opstart en uitbouw van een virtueel bedrijf bieden immers een veilige oefen- en experimenteeromgeving. Het virtueel bedrijf is meer dan een leer- of evaluatietool. Het is ook de geknipte assessmenttool om na te gaan of iemand ondernemersbloed heeft of niet.

Toekomstige ondernemers leren in het virtueel bedrijf een strategie/ missie/ visie opstellen, een businessplan/ jaarverslag en analyses opmaken, testen of een idee/ product/ dienst sterk genoeg is voor het reguliere economische circuit en onderhandelen met klanten en leveranciers. Daarnaast komen ze alles te weten over inkomsten, kosten en investeringen, maar ook over het halen van doelstellingen en deadlines én het ontwikkelen van een marketing- en communicatieplan.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Door jouw e-mailadres in te vullen, ga je akkoord met de privacy policy.

Deze website maakt gebruik van cookies, o.a. om bezoekersstatistieken te verzamelen. Meer info