Benieuwd naar wat collega's of trainees reeds ervaren hebben met een virtueel bedrijf? 

Secundair onderwijs

Peterbedrijf & e-commerce

Het virtuele bedrijf Aux Couleurs De Chimay is al enkele jaren actief in het Belgische netwerk. Zij drijven handel met virtuele bedrijven in binnen- en buitenland. Aux Couleurs de Chimay wordt gerund door 10 stagiaires van de 5 en 6 "Technicien de bureau"  die op hun beurt profiteren van een uitstekende begeleiding door leerkrachten aan het Institut Notre Dame de Chimay. De leerlingen zijn actief op de afdelingen Verkoop, Aankoop, Marketing, Boekhouding, HR, IT, Logistiek en Administratie. Ze nemen actief deel aan onze beurzen en richten zich op e-commerce via hun webshop in Odoo. Aux Couleurs de Chimay kan een beroep doen op een echt bedrijf als peterbedrijf, namelijk Espace Chimay.

CLIL

CLIL 

In het virtueel bedrijf Be Seven van het BUSO Sint-Elisabeth Campus in Pelt gaan ze de uitdagingen niet uit de weg. In het 7de jaar Business Support in het bijzonder onderwijs wordt het virtueel bedrijf georganiseerd in het kader van CLIL (Content and Language Integrated Learning). Het virtueel bedrijf is gespecialiseerd in gezondheid en duurzaamheid, is 2x per week open en telkens is een andere taal de voertaal. De leerkrachten Engels en Frans zijn dus mee verantwoordelijk voor het virtueel bedrijf en geven de internationale handel een boost!

Organisatie van een regionale beurs

Het virtueel bedrijf Pralin'Ada van het Institut Saint-André in Charleroi organiseert sinds enkele jaren een regionale beurs in de abdij van Aulne. Een honderdtal exposanten en bezoekers kunnen op deze prachtige plaats een beurs beleven. De studenten zorgen voor de uitnodigingen en inschrijvingen, de verdeling van de stands en de catering voor iedereen. Het is steevast een onvergetelijke ervaring die hun opleiding versterkt en hen voorbereidt op de arbeidsmarkt. 

Hoger onderwijs

Lovid-21

Stage in het virtueel bedrijf

Lovid-21 is het virtueel bedrijf van de Thomas More hogeschool in Mechelen. Studenten logistiek, marketing en accounting die omwille van COVID-19 geen stageplaats konden verzekeren, verkopen in hun virtueel bedrijf handgel, mondmaskers en aanverwante producten. Hun slogan luidt: "In complete safety". Op hun website in Odoo presenteren ze alle producten die ze verkopen aan hun handelspartners binnen het Worldwide Practice Enterprise Network. Dankzij het virtueel stagebedrijf van COFEP konden zij toch de nodige bedrijfservaring opdoen in een realistische context!

Regionale en buitenlandse beurzen

Virtueel bedrijf Work-It-Easy van Hogeschool PXL neemt doorgaans deel aan de beurs voor virtuele bedrijven in New York, waar ze ook deelnemen aan de Global Business Challenge. Deze unieke kans wordt mogelijk gemaakt door VE (Virtual Enterprise) International, de Amerikaanse tegenhanger van COFEP. Zo geven ze hun studenten uit de lerarenopleiding Bedrijfsorganisatie de kans om internationale virtuele bedrijven te ontmoeten en handel met hen te drijven. Als toekomstige leraar leren zij hoe educatieve reizen te organiseren, vreemde culturen te ontdekken en appreciëren en oefenen ze hun taalvaardigheid in het Engels. Ook organiseren zij jaarlijks de VIRO-beurs, een regionale beurs voor virtuele bedrijven in eigen land.

Volwassenonderwijs

Navitrans ERP

Specialisaties

Binnen de logistieke beroepsopleidingen worden de cursisten van VDAB Vilvoorde in het virtueel bedrijf LEM Logistics ondergedompeld in de wereld van transport en logistiek. Ze runnen een transport- en expeditiebedrijf dat naast wegtransport ook zee- en luchtvracht aanbiedt. In een sector die over heel wat knelpuntberoepen beschikt, doen de cursisten praktijkervaring op om op de luchthaven of in logistieke bedrijven in de regio aan de slag te gaan. De instructeurs komen uit het werkveld en delen hun kennis en ervaring met de cursisten. Door het gebruik van de Navitrans software hebben de cursisten een extra troef op hun CV en in hun zoektocht naar werk.

Taaluitwisselingen

Maison Europe, het virtueel bedrijf van de FOREM in Luik, organiseert twee tot drie keer per jaar een taaluitwisseling met 4Office, het virtueel bedrijf van VDAB Tongeren. Gedurende drie weken werken Nederlandstalige stagiairs in het Frans en vice versa. Dit is een geweldige samenwerking die interregionaal werk stimuleert en deze volwassenen in beroepsopleidingen voorbereidt op een administratieve of commerciële job.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Door jouw e-mailadres in te vullen, ga je akkoord met de privacy policy.

Deze website maakt gebruik van cookies, o.a. om bezoekersstatistieken te verzamelen. Meer info